Follow on Bloglovin

Skrivtjejen.blogg.se

2015-08-02
16:28:00

"Stjärnklart" - Lars Wilderäng

 


Lars Wilderäng har lyckats bra med att skildra den svenska dystopin Stjärnklart som utspelar sig under vår tid. Wilderäng har tidigare kommit ut med två romaner som handlar om den säkerhetspolitiska läget i Sverige och vad som skulle hända ifall vårt land skulle bli attackerade av ett annat land. Midvintermörker och Midsommargryning. Wilderäng är också en väldigt flitig bloggare på Cornucopia? Som är en av landets största oberoende blogg om ekonomi, miljö och samhälle.

 

Elektronik finns snart i varje ägodel vi har och vi blir så beroende av det på så olika sätt. Elen, kommunikation, transporter och så vidare. Men tänk om allting skulle sluta fungera en dag? Om ingen mat skulle komma till affären? Om inget vatten kom ur kranarna eller ström till sjukhus eller kärnkraftverk?

Det blev kaos i Göteborg när strömmen dog ut i staden och fler än 35.000 människor drabbades. Kassorna fungerade inte så kunderna kunde inte betala sina saker, billarm tjöt och folk blev rädda av sig. Vi visade oss riktigt sårbara.

Och det är just det Stjärnklart i grund handlar om. Vår sårbarhet. Vi litar på vår uppkoppling och allting fungerar till hundra procent. Men om våra faktasidor på nätet försvinner sitter vi där utan att veta hur man odlar rätt, hur vi skaffar rent vatten, slaktar djur, hålla värmen och lägger om ett sår.

 

ELEKTRONIK HAR INGET IMMUNFÖRSVAR

Allt fler trasiga telefoner lämnas in för reparation runtom i landet. Men de går inte att laga, de är stendöda.
Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser avlösa varandra. Vägarna blir till bilkyrkogårdar, hyllorna i affärerna gapar tomma, sommarförkylningarna blir allt segare och strömavbrotten en del av den nya vardagen.
På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när något går fruktansvärt fel. Survivalisten Filip Stenvik får se sin tidigare hånade hobby förvandlad till blodigt allvar. Samtidigt upptäcker programmeraren Anna Ljungberg något som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden.

Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.

 

Vi får följa bland annat survivalisten Filip, programmeraren Anna och hennes Carl, elitsoldaten Gustaf och polisen Peter. Deras historier berättas parallellt och korsas ibland både på gott och på ont. Karaktärerna har en bra historia och det är intressant att få följa dem. Ibland vill man bara bläddra sida för att se om de hinner med rätt saker i tid.

Stjärnklart kom ut 2014-08-01 och utspelar sig runt runt 2014. Samhället är en mardröm som kommit till liv och du kan inte nypa dig själv för att vakna upp från det. Wilderäng har lyckats på ett bra, men skrämmande sätt skildra vad som händer i Sverige den dagen strömmen går och inte kommer tillbaka. Det är en bok som ligger rätt i tiden. Alltfler börjar inse att Sverige har dåligt beredskap för både skogsbränder, stormar och hot från öst. Wilderäng lyckas visa vår sårbarhet och vårt beroende av elektronik.

Wilderäng skriver väldigt kargt och avskalat. Allt som händer beskrivs osentimentalt och absolut. Wilderäng bjuder generöst på sina kunskaper om överlevnad, om vilka faror som faktiskt lurar därute ifall det värsta skulle hända. Allt från att dricka smutsigt vatten, slåss med en katt till våra kärnkraftverk och att fördämningar vi inte ens visste fanns kommer att brista.

Vid en paus av stenkastandet förde Peter snabbt skölden bak på ryggen och tog fram automatkarbinen, knäppte ner säkringen till automateld och siktade rakt in i bland stenkastarna. Kollegorna gjorde detsamma.

Eld!”

Liseberg förvandlades återigen till en nöjespark.” (s.222) 

 

Stjärnklart är skriven i en kronologisk ordning och läsaren får följa ett par olika, men intressanta människor som får sina egna kapitel. Historien är skriven i tredje person och varje kapitel är lika spännande med ett bra tempo. Trots att ögonen sved av trötthet på kvällarna ville men fortsätta läsa i boken. Man ville veta hur det gick för alla karaktärer, om de överlevde eller ej.

 

Efter att ha läst Stjärnklart har jag blivit väldigt nojig så fort jag ser damm på mina elektronik-prylar. Damm i Stjärnklart är en av orsakerna till varför elektroniken har dött så jag har börjat med att damma så fort jag ser lite damm. Jag rengör allt så gott jag kan för att förebygga saker. Jag vill också börja bunkra upp mig med konserver och tändstickor, levande ljus och annat som är bra att ha som inte går på elektronik eller batterier. Jag får bara känslan av att vara så redo som möjligt.

Många fler borde lära sig hur man renar vatten, slaktar djur på rätt sätt, hålla värmen, lägga om sår och odla ordentligt. Det är en riktig bra sak att ha med sig ifall något skulle inträffa. Kanske plötsligt eller med en förvarning.

Jag fastnade i boken väldigt snabbt och den får fem stjärnor utav mig. Varför? Jag tror jag mer eller mindre har svarat på det. Den ger läsaren så sjukt mycket. Den ligger rätt i tiden och visar mänsklighetens sårbarheter. Jag rekommenderar den här boken till de personer som vill öppna upp ögonen och inte är alltför rädda för sig. De som gillar spänning med eftertanke.

 

Fredrika Englund
2015-08-02


Ge en hälsning här
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: